




ΤΡΥΓΟΣ

Μεσσηνία - Λακωνία…Αμπελώνες και κρασιά με ιστορία
Ένα οδοιπορικό στη Μεσσηνία και στη Λακωνία είναι μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα περιπλάνηση σε καστροπολιτείες, ερείπια αρχαίων πόλεων, τιρκουάζ νερά, γαλάζιες λίμνες, κρυμμένους καταρράκτες, αμφιθεατρικά χωριά, γραφικά λιμάνια, πέτρινα αρχοντικά, επιβλητικά βουνά και φυσικά πάρα πολλούς μικρούς και μεγάλους αμπελώνες.
Η ιστορία του κρασιού, συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ξεκινώντας από τη Μεσσηνία, το συναντάμε ήδη στον Όμηρο, που αναφέρεται στη γεμάτη αμπελώνες γη της Πυλίας και κατόπιν στον Παυσανία, σύμφωνα με τον οποίο ο Διόνυσος αναφώνησε για πρώτη φορά «Ευοί» δηλαδή εβίβα, δοκιμάζοντας μεσσηνιακό κρασί.
Στη δική μας σημερινή περιπλάνηση επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας στο κρασί. Η περιήγησή μας στους αμπελώνες ξεκίνησε από το βορειοδυτικό τμήμα της Μεσσηνίας και για την ακρίβεια από τους γνωστούς αμπελώνες της Τριφυλίας, με οίνους προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και συνεχίστηκε μέχρι την αμπελόεσσα Πυλία, με τους επίσης ενδιαφέροντες τοπικούς οίνους. Σε ότι αφορά στη Μεσσηνία τα περισσότερα οινοποιεία του νομού είναι συγκεντρωμένα στην περιοχή των Γαργαλιάνων. Το βασικό αμπελουργικό χαρακτηριστικό αυτών των περιοχών είναι η ευρεία καλλιέργεια ξένων ποικιλιών με πρωταγωνιστή το Cabernet Sauvignon. H διάσημη ερυθρή ποικιλία έχει προσαρμοστεί εξαιρετικά στο μεσσηνιακό έδαφος και δίνει σπουδαία κρασιά, με δυνατότητες παλαίωσης, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην περιοχή και συγκαταλέγονται στις πρωτοκλασάτες ελληνικές ετικέτες. Εκτός από το Cabernet καλλιεργείται Grenache rouge, Tempranillo και Chardonnay, με επίσης ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Στην περιοχή καλλιεργούνται επίσης και κλασικές ελληνικές ποικιλίες, όπως το λευκό Φιλέρι, το Μοσχοφίλερο, ο Ροδίτης και τα ερυθρά Φωκιανό και Μαδηλαριά. Τα αποτελέσματα αν και συχνά είναι ενδιαφέροντα «σκιάζονται» από τον «άρχοντα» της ζώνης που όπως είπαμε είναι το Cabernet Sauvignon.
Κατευθυνόμενοι προς τη Λακωνία η πρώτη μας διαπίστωση είναι ότι οι περισσότεροι αμπελώνες και τα οινοποιεία βρίσκονται επίσης συγκεντρωμένα αυτή τη φορά γύρω από τη Σπάρτη και τη Μονεμβασιά. Εδώ το σκηνικό αλλάζει και το προβάδισμα παίρνουν οι ελληνικές ποικιλίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η πόλη μαγνήτης της περιοχής, η Μονεμβασιά, έχει συνδέσει την ιστορία της με την παραγωγή ενός ιστορικού κρασιού, της Malvasia. Ο Μαλβάζιος οίνος αποτέλεσε ένα δυνατό εμπορικό χαρτί και ήταν ανέκαθεν η δυνατή συστατική επιστολή για τα κρασιά της περιοχής. Σήμερα ξαναζωντανεύει με τα κρασιά ΠΟΠ Μονεμβασιά –Μalvasia. Πρόκειται για λευκούς επιδόρπιους οίνους μεσαίας και μακράς παλαίωσης με κύριο χαρακτηριστικό τις νότες εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων φρούτων και ορυκτών. Στη κατηγορία των λευκών ξηρών κρασιών χαρακτηριστικά είναι αυτά που προέρχονται από δυο γηγενείς ποικιλίες: τον Πετροπουλιανό (ευχάριστη, αρωματική ποικιλία με χαμηλή οξύτητα) και την ανερχόμενη Κυδωνίτσα, που ευωδιάζει κυδώνι και έχει πλούσιο στόμα. Στην περιοχή καλλιεργείται επίσης και Ασύρτικο σε μια πιο φρουτώδη εκδοχή από αυτή της Σαντορίνης. Όσον αφορά τα ερυθρά κρασιά θα δοκιμάσετε το Μαυρούδι (από την ερυθρή ποικιλία με το ίδιο όνομα), ένα βαθύ σκούρο κρασί, με έντονα αρώματα μαύρων φρούτων και πλούσιες τανίνες.
Εδώ τελειώνει η ξενάγησή μας στους αμπελώνες της νότιας Πελοποννήσου. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε το ταξίδι μέσα από τα αρώματα και τις γεύσεις των κρασιών της Μεσσηνίας και της Λακωνίας που βάλαμε στο ποτήρι μας. Δοκιμάσαμε τα κρασιά αξιόλογων παραγωγών, τους οποίους και σας παρουσιάζουμε κάνοντας παράλληλα αναφορά στο κρασί του καθενός που ξεχώρισε στη γευσιγνωσία.

